Töpörtyűs pogácsa

  

 
 
           Hozzávalók
 
  • 50 dkg liszt
  • 30 dkg darált tepertő
  • 2 dl tej 
  • 5 dkg élesztő
  • 1 tojás + 1 a tetejére
  • 1 evőkanál só
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 mokkáskanál őrölt bors
  • 1-2 kanál tejföl ha  szükséges   
                     
 
        A tejben felfuttatjuk az élesztőt , a cukorral,és hozzáadjuk a többi alapanyagot.
        Összegyúrjuk, letakarjuk, hagyjuk kelni legalább 1 órát , Kinyújtjuk 1,5-2 cm vastagra, 
        tetejét bevagdossuk  és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe
        rakjuk , tetejét megkenjük tojással. 180 'C-on 20-30 percig sütjük.

Töpörtyűs pogácsa másként

 
Hozzávalók 90 db-hoz:
  • 1 kg finomliszt
  • 1/2 kg teljes kiőrlésű liszt
  • 4 cs szárított élesztő
  • 60 dkg töpörtyű
  • 10 dkg zsír
  • 2 ek só
  • 1 tk őrölt bors
  • 3 egész tojás
  • 3 púpos ek tejföl
  • 6 dl tej
  • +15 dkg  töpörtyűkrém
  • +1 tojás tetejére
Az öszes hozzávalót a töpörtyűkrém kivételével tálba tettem és összegyúrtam, addig amig 
a tészta el nem vált a tál oldalától és már a kezemre se ragadt. Letakartam , és egy órát 
hagytam kelni a tálban. Ezután deszkára borítottam, elnyújtottam újnyi vastagra és rákentem
 a töpörtyűkrémet. Feltekertem és újból kinyújtottam újnyira. Késsel a tetejét berácsoztam, 
pogácsaszaggatóval kiszaggattam, sütőpapírral bélelt tepsikbe raktam. Tetejét megkentem 
tojással és a tepsiben hagytam még egy órát pihenni. 180°C fokon 35 percig sütöttem.