Almás pite

 
     Hozzávalók 
   
  • 60 dkg liszt 
  • 20 dkg zsír vagy 30 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1 cs. sütőpor
  • tej 1-2 dl, csak annyit, hogy könnyen összedolgozzuk a tésztát
  • 1 csipet só
 
  • 2 kg alma 
  • 1 tk őrölt fahéj
  • cukor 10 dkg/ de függ az alma savanyúságától
  • 3 nagy kanálnyi zsemlemorzsa
 
        Az almát meghámozom, lereszelem, de ha nincs kedvem, csak hámozom, elfelezem, 
        kivágom a magházat és vékony szeletekre vágom. Egy lábasban a cukorral és a
        fahéjjal megpárolom, kevergetem néha.  Hagyom hülni.
 
        A  tésztához a hozzávalókat egy tálban összegyúrom, 2 részre osztom. Az egyiket 
        elnyújtom és beleugyeskedem a tepsi aljába/ nekem ez az adag  egy nagy gázos
        tepsibe fér/ megszórom az alját morzsával és rásimítom az almát a leve nélkül.
        A másik lapot is kinyújtom és betakarom vele az almás tölteléket.  Villával
        megbökdösöm és 175°C-on kb 40percig sütöm.