Bejgli

            Hozzávalók  /6 rúdhoz
 

  A tésztához: 

  • 1 kg liszt
  • fél kg margarin
  • 5dkg élesztő
  • 2 tojás
  • 6 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 4 dl tej
  • 1 tojás a tetejét kenni
      Máktöltelékhez:
  • 40 dkg darált mák
  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg mazsola
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 2,5 dl tej     
       Diótöltelékhez:    
  • 40 dkg darált dió
  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg mazsola
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 dl tej
        Az élesztőt kevés langyos cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet  a cukorral, puha 
        margarinnal  a sóval, a kovásszal és a maradék tejjel addig gyúrjuk, amig elválik 
        a kezünktől. Letakarva fél órát pihentetjük.
        6 egyforma részre osztjuk és téglalap alakúra nyújtjuk. Megtöltjük és feltekerjük. 
        Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk kis távolságra egymástól. Mindegyiket megszúrjuk
        pár helyen. 
        Megkenjük a tetejüket felvert tojással, ha megszáradt, mégegyszer átkenjük. 
        Előmelegített sütőben 175°C-on 40-50percig sütjük.
 
        A töltelék készítése :
        A tejet felforraljuk a cukorral , beletesszük a mákot  a mazsolát citromhéjat, 
        kevergetés közben felforraljuk, hagyjuk hűlni mielőtt megtöltjük a tésztát.
        A dióval ugyanígy készítjük.