Almás mákos nyers torta

Berke-Kovács Judittól

Almás-mákos NYERS torta <3 finom :D

 recept:

Alaphoz: 1 csésze napraforgó 1 csésze datolya – aprítógépben összedaráltam – megszórtam a forma alját kókuszreszelékkel, majd a forma aljára nyomkodtam

Mák réteg: a máktej főzésekor keletkezett szűrleményből 1 bögrényit használtam fel – agave sziruppal édesítettem… kóstolgasd :) – majd 1 evőkanál utifűmag héjat tettem bele, és vártam, hogy beszívja a nedvességet, majd az alapra is szórtam kevés kókuszreszeléket, - nehogy eláztassam - és rákentem a mákos tölteléket.
(készítheted simán darált mákból is, ha nincs szűrleményed – akkor tegyél bele kis datolya áztató vizét, hogy kenhető masszát kapj – az utifűmag héjra lehet nem is lesz szükséged :P

Almás réteg: 5 szem alma hámozva, aprítógépben ledarálva (le is reszelheted nagylyukú reszelőn- de én kényelmesebb vagyok annál hogy reszelgessek) fél citrom levét rácsorgattam és nem édesítettem – mert a tetején a karamell réteg a datolyától elég édes lesz :D - isteni finom almát kaptam, így fahéjat sem tettem bele – de tehetsz ha gondolod - ebbe tettem 3 evőkanál utifűmag héjat – mert nem csavartam ki az almákat, és akkor az állaga folyós lenne… pár perc alatt felszívja – és lehet rákenni a mákos rétegre – ide is csempésztem picike kókuszreszeléket, biztos ami biztos alapon.. ha mondjuk nem szereted annyira a kókuszt mint én – akkor darált diót is tehetsz a rétegek közé bátran, jól harmonizál a dióval :)

Karamell réteg: 1 csésze beáztatott datolya, (a víz nélkül) ½ csésze kókuszolaj, ½ mokkáskanál szegfűszeg – turmixoltam – és közben apránként öntöttem hozzá forró vizet, és tovább turmixolni, míg sűrűn folyós masszát nem kaptam – amit ráöntöttem a torta tetejére – elsimogattam és betettem a hűtőbe, hogy szépen összeálljon a tortácskám <3 mikor kivettem - feldíszítettem
Leírni bonyolultabb, mint elkészíteni – és az ízélmény olyan csodás, amiért megéri :D
18 cm-es tortaformába való adag :)