Színes vitaminforrások

kép:Csapó Eszter

A zöldségek, gyümölcsök köztudottan sokféle ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak. Az egyes jótékony hatású biológiai vegyülettel az adott növény saját magát védi, saját magát erősíti és saját maga fejlődését szabályozza. A növényeknek ezt az önmagát támogató tulajdonságát vesszük magunkhoz a különböző színekben pompázó zöldségek és gyümölcsök elfogyasztásával. A szín és a vitamin- és ásványi anyag tartalom közötti összefüggés a következőket árulja el egy-egy a kertünkben megtalálható zöldség- és gyümölcsféleségről:

Fehér – a szív barátja

Magas kálium- és magnéziumtartalmuk miatt csökkentik a koleszterinszintet, a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát. A hagymafélék antibakteriális és gombaellenes hatása emellett kiemelkedő jelentőségű.
Legfontosabb forrásai: fehér húsú krumplit, karalábé, karfiol, zeller, vöröshagyma és fokhagyma, fehérrépa, paszternák.

Sárga - energia és fittség

A sárga ételekben levő nagy mennyiségű C-vitamin a legfontosabb immunvédő. Felvértez minket a betegségek ellen, elősegíti a baktériumok, vírusok és élősködők okozta fertőzések leküzdését. Az antioxidáns védelmi rendszer első bástyája, együttműködik az E-vitaminnal és karotinokkal. Véd a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, csökkenti a koleszterinszintet és megakadályozza a vérrögképződést. Vízben oldódó vitamin, ezért szükséges a napi utánpótlása.
A legfontosabb forrásai: paprika, spárga, körte, káposzta.

Narancssárga - fiatalság

A narancssárga zöldségek és gyümölcsök a béta-karotin – az A-vitamin provitaminja – természetes forrásai. A szükséges mennyiségben bejuttatott karotin sejtvédő hatású, meggátolja a szabad gyökök és a káros UV-sugárzás roncsoló hatását, így lassítja a bőr öregedését.
A legfontosabb forrásai: sárgarépa, sütőtök, sárgabarack, őszibarack, sárgadinnye.

Piros - az erek védelmezője

A piros ételeknek fontos antioxidáns szerepük van, a vörös zöldségek festékanyaga tumorellenes, vörösvérsejt regeneráló hatású. A piros és vörös színű zöldségek, gyümölcsök nagyon sok flavonoidot tartalmaznak, ami serkenti a vérkeringést, erősíti a véredények falát és tisztítja a vért.
A legfontosabb forrásai: paradicsom, pirospaprika, cékla, csipkebogyó, meggy, ribizli.

Lila - antioxidáns mester

A sötétlila gyümölcsök a legerősebb antioxidánsok, ebben a sárga zöldségeket, gyümölcsöket is lekörözik. Színezőanyaguk egy antioxidáns flavonoid, ami létfontosságú: támogatja a C-vitamin hasznosulását, segíti a véráramba szállított tápanyagok eljutását a sejtekhez, ezen kívül – az érfalakat karbantartva – gátolja az érelmeszesedés kialakulását. Erős antioxidáns hatásuknak köszönhetően hatásosan támogatják a szervezetet a káros UV sugarak miatti szabadgyökök elleni védekezésben.
Legfontosabb forrásai: szilva, áfonya, szeder, lila szőlő, lilakáposzta, padlizsán, fekete ribizli.

Zöld - méregtelenítő

A zöld színű zöldségek és gyümölcsök a legjobb méregtelenítők, magas víz-, klorofill- és rosttartalmuk révén. A klorofill tisztítja a vért, támogatja a máj működését, javítja a vérképet. Ezek a növények ellensúlyozzák a stressz, a dohányzás, az alkohol, továbbá az egészségtelen életvitel szervezetre gyakorolt terhelő hatásait.
A legfontosabb forrásai: brokkoli, spenót, zöldbab, saláta, uborka, zöldborsó, zöld búzafű.

Egy-egy étkezéshez a zöldségek és gyümölcsök ízlés szerint variálhatóak egymással. Az ételek elkészítése során a színek gazdag kombinációja nemcsak ízléses látvány, de kulcsszerepet játszik az egészség megőrzésében. Fogyasszuk őket bátran!

Forrás: https://podif.org/hu/zoldsegek-gyumolcsok-szines-vitaminforrasok

Itt a Húsvét :)

Fessünk tojást! Jó játék :) Hagymahéjban festék helyett. Ha nem vagyunk ügyes pingálók,

akkor sincs nagy baj. Rossz harisnyadarabokba csomagoljuk a tojást, rászorítva egy-egy

levélkét vagy virágot. Edénybe tesszük, rászórjuk a hagymahéjat, vizet, hogy ellepje, és

megfőzzük. Ha nem is lesz tökéletes, de jól szórakoztunk.

Újdonságok

Ó a főzés...

2017.10.19 23:51
"Ó a főzés az semmi csak bedobálod a fazékba a cuccot, fűszerek, fakanál és egy kis szeretet ...és kész az ebéd!"      Az idézet -mannamanna-tól  

A sikeres élet receptje

2017.10.19 23:49
  Végy egy kislábosnyi tudást - ennyi kezdetnek elég lesz. Keverj hozzá egy evőkanálnyi szerencsét, kispohárnyi tehetséget, fűszerezd, sok-sok kedvességgel. Az egészhez önts egy nagy adag önbizalmat. Fél liternyi másokra sugárzó derűre is szükséged lesz. Az igazi ízét azonban az adja meg, ha...

Szeretet süti

2017.10.19 23:47
Végy egy kiló meleg szeretetet,  Szitáld a türelem szitáján,  Nehogy pletykamag kerüljön bele.  Adj hozzá egy liter bátorságot,  Három deci szorgalmat  És egy csipetnyi jóságot.  Azután gyúrd össze egy tojásnyi kedvességgel,  És takard le tiszta...

Recept 2017-re

2017.10.19 23:40
Recept 2017-re   Végy tizenkét hónapot.  Tisztogasd meg a bosszúságtól, a keserűségtől és a félelemtől. Mindegyiket oszd 30-31 részre úgy, hogy egész évre kitartson. Minden napot osszál be úgy, hogy egy rész munka, két rész öröm, humor és pihenés mindenképp maradjon. Végy három...

Mosolyka :)

2017.01.01 11:40
Egy ötletes süti :)                                                                              ...

Ti küldtétek - húsos ételek

2016.01.03 20:13
Hidegtál Kissné Magdikától     ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------   Rántott csirke Ágikától A csirkecombokat és csirkemell csíkokat befűszerezzük só, bors, fokhagymás...

Kedvcsináló :) Karácsonyi előzetes...

2015.12.20 18:47
     Bejgli     Hozzávalók  /6 rúdhoz      A tésztához:  1 kg liszt fél kg margarin 5dkg élesztő 2 tojás 6 dkg cukor 1 csipet só 4 dl tej 1 tojás a tetejét kenni       Máktöltelékhez: 40 dkg darált mák 20...

Alma-körte kompót

2015.12.14 23:33
Kis finomság , aminek most van a "szezonja" és ami lehet, hogy nem is kompót, hanem befőtt.  Az eredeti  kompót francia eredetű, cukorszirupban főtt bármilyen gyümölcs vagy zöldség/pl  céka,sütőtök,rebarbara/lehet aszalt gyümölcsből is, különféle ízesítéssel, vanília,...

Máglyarakás

2015.12.04 00:38
Száraz kalácsból a máglyarakás igazán nagyszerű választás , mi nagyon szeretjük. Eltüntethetjük a kicsit fonnyadt almákat is.

Kis vacsi nasi :)

2015.11.29 00:14
Miért is együnk sajtot? -Mert finom :) -Egészséges -Mert létfontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak -kálciumot, nátriumot, fluort, brómot, jódot, sziliciumot, bórt,titánt  - A,  B1,  B2,  B12  és H vitamint    
1 | 2 >>